STEAM PARK : voorbeeldactiviteiten

Vandaag tonen we je 3 mogelijke activiteiten die kunnen uitgevoerd worden met het STEAM PARK. Bij meer lezen kan je de filmpjes bekijken en meer uitleg lezen.

STEAM PARK : Helling

Het maken van voorspellingen en het verzamelen van gegevens uit experimenten zijn belangrijke vaardigheden vandaag de dag. Dit komt dan ook aan bod in volgende activiteit. Allereerst bouwen de kleuters een brug en wagen aan de hand van instructiefoto’s die zeer duidelijk laten zien welke blokjes en hoe het allemaal in elkaar past. De helling zal naarmate het bouwproces steeds hoger worden.

Daarna plaatsen de kleuters de blokjes met nummers netjes op 1 rij met gelijke afstanden, hiervoor kan je gebruik maken van de afstanden tussen de nopjes van de duplo blokken. Men krijgt een werkblaadje waar er getekend is waar de auto moet starten en waar er vakjes zijn die ingekleurd moeten worden of waar een kruisje gezet zal worden als de auto die afstand gereden heeft.

Dan is het enkel nog om de wagen van verschillende hoogte te laten rijden en kijken waar hij stopt en dit op het werklaadje aan te kruisen. Als extra kan je de kleuters uitdagen om de wagen nog iets verder te laten gaan zonder hem een duwtje extra te geven bij het loslaten natuurlijk.

STEAM PARK : Tandwielen

Nu er ook tandwielen in het duplo assortiment zitten maakt het LEGO STEAM park daar nuttig gebruik van om veel beweging mogelijk te maken bij de opdrachten. De tandwielen hebben een andere kleur en een andere grootte dus er kan ook al gekeken worden naar wat dit tot gevolg heeft. De voornaamste opdracht met tandwielen is wel het bedienen van de poort. Hierbij kunnen de kleuters zeer creatief aan de slag gaan want de mogelijkheden om een toegangspoort te maken zijn eindeloos.

STEAM PARK : Kettingreactie

De derde activiteit die we hier vandaag bespreken is de kettingreactie, doel is om via 1 actie meerdere reacties te laten gebeuren. Iets waar wij direct aan denken is het gebruik van de LEGO blokken als domino stenen maar er zijn nog zeer veel meer mogelijkheden zoals met een balletje, auto, …

Post Author: STEMteacher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *